Parker River Visitor Center

Architectural and sustainable design for new refuge visitor center for U.S. Fish & Wildlife Service

Located in Newburyport, Massachusetts, the Parker River National Wildlife Refuge Headquarters complex consists of a Visitor Services and Environmental Education component with auditorium, exhibits, retail and classrooms; an Operations Center; and Administrative Offices. Cambridge Seven’s expansion of the Refuge's environmental education programs uses the interior galleries and project site as an interpretive educational program. Outdoor exhibit elements are linked and sequenced to indoor exhibits, inviting visitors to explore in an informal and intuitive environment. Sustainable design elements include the use of natural ventilation, solar screening, geothermal heat pumps, and structural insulated panel technology for the wall systems.

Parker River: Sustainable Design Creates a Refuge

Eco-Structure

Eco-Structure profiled the sustainable design features of the Parker River National Wildlife Refuge Visitor Center designed by architects Cambridge Seven Associates for the U.S. Fish and Wildlife Service. A key goal for the project was to create facilities that provide all …